Domowe sposoby na przypalony garnek

Chwila nieuwagi lub roztargnienia i kuchenna wpadka gotowa. Każdy kto kiedykolwiek przypalił garnek wie jakie jest to frustrujące. Nie musisz go jednak od razu spisywać na straty. W artykule znajdziesz 9 domowych metod na przypalony garnek. Sposoby te pomogą Ci pozbyć się przypalonego jedzenia oraz zapachu spalenizny.

Zanim zaczniesz sprawdź z jakiego materiału jest wykonany garnek

Zanim sięgniesz po domowe metody czyszczenia przypalonego garnka, należy sprawdzić z jakiego materiału jest wykonany. Cześć domowych środków zaradczych można stosować do wszystkich powierzchni, natomiast niektóre z nich tylko do wybranych.

Na przykład soda oczyszczona może usuwać warstwę ochronną tlenku glinu w kontakcie z garnkami aluminiowymi. Użycie tego produktu sprawi, że ​​twój garnek będzie bardziej podatny na dalsze uszkodzenia, zwiększając prawdopodobieństwo powtórnego przypalenia.

  • Garnki ze stali nierdzewnej: najbardziej odporne i najmniej wymagające, można do nich użyć wszystkich niżej opisanych metody
  • Garnki emaliowane: można użyć soli, sody oczyszczonej i ryżu, unikając czyszczenia z użyciem octu oraz coca-coli.
  • Garnki aluminiowe: do usunięcia spalenizny przyda się ocet, sól oraz ryż. Podczas mycia nie należy używać druciaków oraz szorstkich gąbek.
  • Garnki ceramiczne: do czyszczenia można użyć roztworu sody, ryżu lub octu.
  • Garnki żeliwne: można użyć sody oczyszczonej, soli oraz ryżu.
  • Garnki teflonowe: dobrze sprawdzi się ryż, woda gazowana, soda, oraz sól.

Domowe metody na przypalony garnek

Jeśli kiedykolwiek przypadkowo zostawiłeś garnek lub patelnię na kuchence zbyt długo, znasz frustrację związaną z próbą czyszczenia przypalonego jedzenia. Zanim sięgniesz po chemiczne środki czyszczące, zastanów się nad zastosowaniem prostych i skutecznych domowych sposób na przypalony garnek.

1. Sól

Pierwszym domowym sposobem na przypalony garnek jest użycie soli. Zgadza się, ten sam składnik, którego używasz do nadania smaku potrawom, może również pomóc w usunięciu przypalonych pozostałości!

Wystarczy zasypać przypalony obszar warstwą soli, dodać nieco wody, pogrzać i zostawić na noc. Rano opróżnij garnek z soli i zmyj pozostałości gąbką do mycia. Sól działa jak materiał ścierny, rozluźniając przypaloną żywność bez uszkadzania naczyń kuchennych. A co najważniejsze, z pewnością znajduje się w Twojej kuchni.

2. Woda z octem

Kolejnym sposobem na pozbycie się spalenizny z garnka jest woda z octem. Kwasowe właściwości octu pomogą rozbić przypalone jedzenie, ułatwiając szorowanie. Wystarczy napełnić garnek wodą i dodać 1/2 szklanki octu. Pozostaw garnek na noc, a rano wyszoruj wodą z płynem do naczyń.

Po usunięciu przypalonego jedzenia pamiętaj o dokładnym umyciu garnka wodą z płynem do naczyń, aby pozbyć się zapachu octu. Przy odrobinie wysiłku Twój garnek będzie znów jak nowy.

3. Soda oczyszczona

W pozbyciu się spalenizny z garnka pomocna będzie pasta z sody oczyszczonej i wody. Pomoże to rozluźnić przypaloną żywność, aby można ją było łatwo usunąć.

Zasyp sodą dno garnka, a następnie dodaj nieco wody do uzyskania konsystencji pasty. Wmasuj pastę w spalony obszar i pozostaw na 15 minut. Następnie umyj garnek i powtórz proces w razie potrzeby.

4. Woda z sodą oczyszczoną i octem

Jeśli walczysz z wyjątkowo oporną spalenizną to warto połączyć obie wyżej opisane metody. Do garnka wlej ocet i wodę – na każdą szklankę octu, dwie szklanki wody. Następnie dodaj 1 łyżeczkę soli na każdą szklankę wlanego płynu. Odstaw garnek na 15-30 minut, aby mógł się namoczyć, po czym go umyj.

5. Kwasek cytrynowy

Kwasek cytrynowy to kolejny produkt, który można wykorzystać jako domowy sposób na przypalony garnek. Aby skorzystać z tej metody, wlej wodę, zagotuj, a następnie wsyp paczkę kwasku cytrynowego. Pozostaw na około 30 minut do ostygnięcia i poluzowania spalenizny, a następnie wyczyść przypalony obszar gąbką do naczyń. Ta metoda pozwoli na usunięcie spalenizny, a dodatkowo pięknie nabłyszczy garnek.

6. Ryż

Wszystko czego potrzebujesz to zimnej wody i filiżanki ryżu. Choć może wydawać się zaskakująca, w rzeczywistości jest całkiem to skuteczny sposób na pozbycie się spalenizny.

Do garnka nasyp szklankę ryżu oraz wlej szklankę wody (więcej w przypadku większego garnka, całość powinna zakrywać przypalony obszar) i zagotuj. Po 15 minutach gotowania wyrzuć ryż i umyj garnek płynem do naczyń. Kleista konsystencja ryżu powinna skutecznie odkleić spalone resztki żywności. Uważaj jednak, aby nie przypalić nie przypalić, kontroluj gotowanie, a w razie potrzeby dolej nieco wody.

7. Tabletka do zmywarki

Jeśli ocet, soda, kwasek cytronowy i ryż nie pomogą to wypróbuj sposób z tabletką do zmywarki.
Abrazyjne działanie pomoże rozbić przypaloną żywność, ułatwiając jej usunięcie. Rozkrusz tabletkę, zasyp przypalony obszar, a następnie zalej ciepłą wodą. Odstaw garnek na noc, a następnie umyj gąbką do naczyń. Po usunięciu spalenizny dokładnie umyj garnek usuwają pozostałości tabletki.

8. Coca cola

Kolejnym sposobem na wyczyszczenie garnka ze spalenizny jest użycie Coca-Coli. Wlej 1-2 szklanki napoju, a następnie podgrzewaj przez kilkanaście minut na wolnym ogniu podważając silikonową lub drewnianą szpatułką fragmenty przypalonej żywności. Pozostaw garnek do ostygnięcia, wylej zawartość i umyj wodą z płynem do naczyń.

9. Węgiel aktywny

Ostanim chętnie stosowanym sposobem na przypalony garnek jest użycie węgla aktywnego.
Podobnie jak w przypadku metody z tabletką do zmywarki, wystarczy rozkruszyć węgiel, posypać przypalony obszar i zalać wodą. Po 30 minut moczenia w roztworze przypalenizna powinna nieco się poluzować. Teraz chwyć za gąbkę i dokładnie umyj garnek.